Geplaatst in Gezondheid, In de Maatschappij, Zeg het eens met .....

De Pest anno nu , dat is de moderne vorm van Pesten !


Wat is er toch weer veel gebeurd in de afgelopen week.

Het is jullie beslist niet ontgaan dat hier in het Zuiden een 15 jarige jongen zichzelf het leven heeft genomen. 

Afgaande wat zijn familie naar buiten bracht is het toch schandalig dat men op scholen nog altijd de signalen de rode vlaggen niet herkennen bij de jonge leerlingen die grotendeels van de week doorbrengen op school !

Nee kom a.u.b niet met ja maar je weet niet alles ! Je kunt niet alles bij de school neerleggen!

Deze jonge pas 6 jaar in Nederland, graag gezien op de lagere school altijd goed en goed lachs , is ook nog goed in leerstof op nemen, gaat met die kwaliteiten naar het hoger onderwijs en daar ging het fout. Zijn goede en zachtaardigheid werd uitgebuit. Zijn persoonlijkheid werd aangevallen zijn indentiteit waren ze aan het ontnemen , zo erg dat het er toe geleid heeft dat hij nu niet meer leeft !

Pesten de moderne Pest van deze tijd. Verschuilen achter een scherm al tikkend op een schermpje binnen dringend in iemands lichaam en geest, vergiftigen met leugens en aanzetten tot een wanhoopsdaad!

Op scholen in groepjes elkaar aanzetten tot dit walgelijk gedrag  een school die meekijkt , wegkijkt en koos voor een hele gemakkelijk variant o hij zei “er is niks aan de hand “….

Laat dit a.u.b de laatste jonge mens zijn die door gemak zucht van verantwoordelijke het leven heeft gelaten !

Stop niet met praten als iemand aangeeft ‘er is niks aan de hand “, prik daar doorheen !

Pesten gaat veel verder, dieper dan de plagerijtjes wat de meeste denken dat het maar zou zijn !

Pesters die nooit aangepakt en aangesproken worden of zijn geworden komen nooit tot het besef wat ze andere aandoen, immers niemand die ze tot verantwoording roept , dus denken ze is hun gedrag “normaal “..

Wat ik wil zeggen, als men de Pesters niet grondelijk aanpakt al is het door ze te confronteren met de gevolgen ervan , als ze op pakjes sigaretten afschrikkende beelden kunnen zetten, dan doe dat ook bij Pesten , zodat ieder ziet dat het gevaarlijk is en alles behalve Gezond !

Het leven wordt al zo bepaald door factoren waar wij geen invloed op hebben, hier kunnen we invloed hebben om te zorgen dat ieder zich met respect behandeld voelt ook als men elkaar niet zou mogen!

Auteur:

Ik kan hier veel schrijven over mij, kom gewoon kijken ,leer mij kennen en kom als blogger erbij. Dit wil ik wel hier kwijt, ik ben 50 jaar jong,gelukkig samen met Ger en onze twee hondjes ZaZoe en Yoshi. Toch nieuwschierig ? Come join in

16 gedachten over “De Pest anno nu , dat is de moderne vorm van Pesten !

  1. Nee Rietepietz, dat is het ook niet, toch zijn er mensen die de school menen te moeten beschermen . Dat orgaan heeft een functie te vervullen 1 ervan is te zorgen dat kinderen zich er veilig voelen!

  1. Het zou wel mogelijk zijn. Ik werd zelf gepest nam niet weg dat ik het voor een ander opnam en nog opneem.
   Helaas bespeur ik de gemakzucht van volwassenen die liever geen confrontatie aan gaan en als men het al aangaat is het net als bij de jeugd, nooit in hun uppie en dat is laf .

 1. Zeker is pesten niet goed te praten en de scholen zijn veel te groot.Hoe kun je nu 1000 leerlingen op de korrel krijgen en met het internet is het helemaal dweilen met de kraan open.

  1. Als Mentor heb je een verantwoordelijkheid , als men op bijvoorbeeld een ouderavond aangeeft dat je kind op eens geen aansluiting heeft, of dat de punten achteruit gaan hebben vele wel het “lef” om iets over de thuissituatie te vragen, dat het probleem echter in hun eigen lokaal is daar moet men anno 2017 toch wat aan doen !

   Niet elke pester komt uit een disfunctioneel gezin en iemand die gepest wordt is niet degene die niet in een groep wil functioneren die krijgt de kans niet eens !

   In mijn tijd draagde leraren zelfs bij aan het pesten, ook een pokdalige handbal trainer zette elke keer een meisje die iets dikker was voor gek daar, om haar extra rondjes te laten rennen en belachelijke opmerkingen te maken waar andere dan om stonden te giechelen, ik was dan weer de rare die er niet om kon lachen dat ze een vriendinnetje voor l*l zette!

   Nee het aantal aanwezige telt niet, zij kozen dit beroep om kinderen iets te leren en daar hoort respect voor elkaar ook bij !

 2. Het pesten gaat vaak ook na schooltijd door en digitaal en vaak heel geniepig.Een kind dat gepest wordt houd het vaak binnen,want dat geeft nog meer ellende.Zelfs ouders hebben het niet altijd op tijd in de gaten.En inderdaad er mag wel wat meer aandacht aan geschonken worden.Toch blijft het op grote scholen vaak onder de radar.

  1. Klopt , echter als een kind gepest wordt en ouders trekken aan de bel en de school geeft niet thuis en wuift het weg, legt het bij het gepest kind terug dat gebeurt nog elke dag en dat mag en kan niet !

   Sommige ouders zoeken zelfs een anderen school omdat hun kind niet serieus nog waargenomen wordt !

   En dan loopt het verkeerd zoals nu , dan ligt het wederom niet aan de school , dat gaat er bij mij niet in .

   Dat het na school doorgaat in het geniep daar heb je gelijk bij, ook dat komt echter doordat deze kinderen niet aan de rem getrokken wordt tijdens schooltijd!

 3. Ik heb je blog geliket omdat ik het goed vind dat je over dit onderwerp schrijft. Het is niet de eerste jongere die zichzelf het leven beneemt omdat hij gepest werd en ik vrees dat hij ook niet de laatste is. Sinds 1976 – toen ik me van school heb laten pesten – is er niets veranderd. NIETS! Te gek voor woorden. Treurigheid ten top…
  Warme groet.

  1. Kakel ik denk ieder die hetzelfde aan de lijve heeft ondervonden zoals jij en ik, die waarschijnlijk ook nu nog de onzichtbare littekens ervan dragen des te meer gruwelen als een jong of zelfs ouder persoon/mens zich het leven neemt , omdat we weten hoe eenzaam het is ! Wij weten en wisten dat men het weldegelijk wist en weten maar wegwuiven onder vele smoesjes en uit redenen.

   Ook voor jou een warme groet ❣

 4. Heftig onderwerp wat je aansnijdt. Iedereen wordt met pesten geconfronteerd. Ik was er gewoon te eigenwijs voor. Ik was anders en zelfs het pesten deerde me niet, het hield dus op. Maar daarmee is het niet goed te praten. Het is groter. Ik vertelde van de week tegen een puber dat de leeftijd waarin ze zit de meeste klote tijd van je leven is. Er veranderd zoveel, lichamelijk, geestelijk, om je heen en dan heeft ook nog iedereen een mening daarover en over jou. Heb begrip voor elkaar en dan komen we samen wel verder.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Goedemorgen fijn dat je ingehaakt hebt op dit onderwerp.

   Zelf ben ik ook gepest en ook ik, *ben overigens nog steeds eigenwijs * hield stand , op de lagere school had je al een groepje daar was ik gelukkig tegen bestand sprong zelf voor andere in die niet zo mondig en weerbaar waren, op het middelbaar beroepsonderwijs we waren verhuisd naar een heel andere stad daar kreeg ik inderdaad te maken met de puberteit, veranderingen lichamelijk, geestelijk en natuurlijk de verhuizing, achter laten van een vertrouwde contacten, omgeving.

   Stad versus dorp, op het dorp was nieuwsgierigheid als er een “nieuwe ” kwam best hoog daar deed ieder moeite om kennis te maken, de Stad ik kwam later in het eerste schooljaar in , dus twee keer de brugfase , 1 keer in mijn vertrouwde omgeving en de tweede keer in de Stad , daar hadden de kaarten zich al geschud ieder had zich gevonden /aangesloten. Ik moest achter kinderen aanlopen om uit te vinden waar het pauze hok was er was niemand die zei “kom je bij ons zitten “, dat gênant gevoel om ergens plaats te nemen waar je blikken kreeg en waar ze schromend plaats maakte, afin het was erg moeizaam heel moeilijk om aansluiting te krijgen. Innerlijk ging er van alles door me heen, van buiten was ik alert, mijn mondje wist ik te roeren en toch erg naïef. Vriendinnen die geen vriendinnen waren maar zich schaarden in een groep als het om pesten ging en niet een vriendin waren.

   Wat nu via social media gaat, ging vroeger via briefjes achter je rug ! Wel uit naam van mij, iets wat ik niet had geschreven.
   Ik kan mij de woede en onmacht nog zo voor de geest halen, want iets wat voor mij niet tastbaar en bekend was, werd uit mijn naam verspreid!
   Iets waar ik mezelf niet voor kon beschermen ! Mijn mondwerk (zo uitgedrukt ) hielp niet ze vonden hetzelfs prachtig een kat in het nauw met gekke sprongen.

   Ik heb het overleefd, niet dankzij de onderwijzers die wel eens een gesprek aangingen met mij en mijn moeder, de vraag stelde of alles goed ging gezien mijn “stilte” en afnemende cijfers en mijn antwoord “dat alles goed ging” werd zonder meer aangenomen!
   Ik zei dat omdat ik mijn moeder niet wilde belasten , ik was sterk (not) !

   Mario daarom dat het mij aangrijpt , plagerijen daar heeft ieder aan gedaan ook ik op school, thuis ,met vrienden!
   Echter pesten is een hele ander iets dat sluipt er ongevraagd bij iemands leven in!
   Daar waar begrip hoort te zijn wordt misbruik gemaakt van iemands kwetsbaarheid.

   Precies wat je schrijft het begrip voor elkaar is er heel vaak niet meer en dat zou men kinderen al heel vroeg moeten leren als ze het niet (meer) inzich hebben of gewoon weg kiezen om liever zelf niet de gepeste te worden !

   Ik zelf heb er wel last van, zo reageer ik allergisch op mensen die privé mail sturen over andere in de vorm van “partij ” kiezen. Of “opscheppers” ..Mensen die negatief corrigeren .
   Of mensen die graag het kousje van de naad willen weten maar zelf niet thuis geven. Dan merk ik dat mijn muurtje er nog steeds is en dat na 33 jaar .

   Dank je voor je reactie en mijn antwoord had een andere Blog kunnen zijn but it is what it is.
   Groetjes Laura

 5. Ik heb jaren in het onderwijs gestaan en er is heel wat veranderd. Als je goed observeert en alles volgt ken je de pester heel vlug..hou die wat beter in het oog en je weet ook wie gepest wordt of wie er voor in aanmekingg komt.Na schooltijd wordt het moeilijker maar op internet kan je wel op de hoogte gehouden worden. Het hangt ook van de leerkrachten en directie af. Alles is veel minder intens geworden behalve pesten .Ik liep nog niet zolang aan in een school.Er zat een kind te wenen dat een grote schaafwond had en een schaafwond is een brandwond,die moet zo vlug mogelijk verzorgd worden. Ik sprak met het kind en die zei dat de juf gezegd had dat ze dat na de middagpauze wel zou doen.Toen ik binnen ging zei de juf tegen mij hetzelfde.Ik heb de doos uit de apotheek genomen en het zelf opgelost.Het is geen eeuw geleden dat ik op pensioen gegaan ben maar zo ging het er bij mij niet aan toe. Dringende zaken moesten nooit wachten tot na de middag.Hoe dikwijls ik ooit in een ziekenhuis met kind zat te wachten en ik daar uren heb gezeten en nadien dadelijk de klas inging en een boterham in de klas op at.Ik heb nooit gezegd we gaan straks naar het ziekenhuis als de vrije middag van de juf voorbij is..Maar tijden zijn enorm veranderd. Als de school aan 1 zeel trekt komt er een oplossing al duurt het soms lang heel al het pesten voorbij is.Pesterrs zijn altijd gekend in scholen ..het gepeste kind minder snel.Maar goed observeren zet je gauw op de juiste weg.
  Indertijd had ik 28 kinderen en 8 nationaliteiten in de klas die toestanden bestaan nu ook niet meer.Zeg niet dat het er gemakkelijker op gworden is.Het gaat om inzet voor je job.

Laat een berichtje achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s